Diabetische Voet

Diabetische voet behandeling

Diabetes mellitus is een ongeneeslijke stofwisselingsziekte waarbij het lichaam onvoldoende energie uit glucose kan halen.

Suikers kunnen in de meeste cellen (insuline afhankelijke cellen) alleen opgenomen worden in aanwezigheid van voldoende insuline als er tevens werkende insuline-receptoren op die cellen aanwezig zijn. De precieze oorzaak van diabetes is nog niet bekend.

De bekendste problemen bij diabetes zijn:

 • Onvoldoende of geen productie van insuline bekend als diabetes type1.
 • Een probleem met betrekking tot de insuline-receptoren bekend als diabetes type2.

Bij alle diabetespatiënten moeten minstens éénmaal per jaar de voeten onderzocht worden, door een daartoe geschoolde zorgverlener. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de simms classificatie.

Bij screening van voeten van mensen met diabetes, wordt de zogenaamde “simms-classificatie” aangehouden. De simms-classificatie is een risico-inventarisatie die in kaart brengt welke risico’s de patiënt loopt op het mogelijk ontstaan van een ulcus of meerdere ulcera.

Betrokken zorgverleners eerste lijn

De betrokken zorgverleners in de eerste lijn, als het gaat om de directe voetzorg van mensen met diabetes zijn:

 • Huisarts/ praktijkondersteuner/ diabetesverpleegkundige werkzaam in de eerste lijn.
 • Medisch pedicure.
 • Podotherapeut.

   

Wat kan Medisch Pedicure Esther Amsterdam voor u betekenen

Ik behandel voeten van mensen met diabetes en voeten met een verhoogd risico op ulceratie in het bijzonder.

Ik voer een gericht voetonderzoek uit met als doel het ontstaan van ulcera te voorkomen en het verhelpen van symptomen, risicofactoren en mogelijke klachten die zijn ontstaan ten gevolge van neuropathie, perifeer arterieel vaatlijden, schoeisel en/of deformiteiten.

Risicofactoren, indicaties, contra- indicaties en te behandelen locaties worden systematisch in kaart gebracht om de conditie van de voeten te beoordelen en een duidelijk beeld te vormen. Eventuele veranderingen ten opzichte van eerder gevoerde onderzoeken worden gesignaleerd en geïnterpreteerd. Er wordt een zorgvuldige afweging gemaakt tussen verschillende behandelmethodes en benodigde behandelinterval. De persoon met diabetes word geïnformeerd over de waarnemingen en mogelijke behandelingen. In samenspraak wordt een passende behandeling bepaald en een behandelplan opgesteld.

Indien de benodigde behandeling niet tot het werkterrein van de medisch pedicures behoort, wordt de cliënt geadviseerd een andere discipline te raadplegen. Waar nodig rapporteer ik de gegevens en bevindingen aan andere disciplines.

Waaruit bestaat een gericht voetonderzoek van de medisch pedicure?

 • Het afnemen van een anamnese.
 • Inspectie en onderzoek van de huid, waarbij gelet wordt op eelt, bloedingen onder eelt, blaren, likdoorns, kloven, oedeem, roodheid en warmte, kleur en temperatuur van de huid van onderbenen en voeten, wondjes, (doorgemaakt) ulcus, voetchirurgie.
 • Inspectie en onderzoek van nagels (o.a. schimmelnagels, ingroeiende nagels en hypertrofische nagels).
 • Inspectie en onderzoek van voetvorm- en standafwijkingen dit door middel van blauwdrukken of podoscoop, hamer- en klauwtenen, prominerende CM, hallux abducto-valgus, bunion, doorgemaakte amputaties, en Limited Joint Mobility.
 • Het afnemen van testen met betrekking tot de doorbloeding en protectieve sensibiliteit, zoals palpatie van voetarteriën en temperatuurverschillen (infrarood huidthermometer) tussen onderbeen en voet, onderzoek met het 10-grams Semmes- Weinstein monofilament en de stemvork 128 Hz alsmede de ‘Prayer sign’.
 • Inspectie en onderzoek van schoenen en sokken door beoordeling van pasvormfactoren en slijtage i.v.m. oorzaak nagelaandoeningen, drukplekken, eeltvorming en likdoorns.
 • Opstellen van een adequaat behandelplan, waarin opgenomen de werkdiagnose behandeldoel(en), behandelmogelijkheden en behandelmethode(s), behandelfrequentie en evaluatie. Uitleg aan de cliënt en bespreking van het behandelplan.
 • Rapporteren aan de verwijzer indien noodzakelijk en met instemming van de cliënt.

Afspraak maken bij Medisch Pedicure Esther Amsterdam

Gebruik de online agenda voor het maken van een afspraak.

Lukt het niet om voor deze maand een afspraak in te plannen dan zit de agenda volgeboekt, klik dan met pijltje naar rechts naar de volgende maand. Mocht het zo zijn dat u twijfelt over de te kiezen behandeling kunt u altijd kiezen voor de “basisbehandeling”.

U ontvangt altijd een bevestiging per e-mail, leest u deze alstublieft zorgvuldig, mocht deze bevestiging niet in uw inbox terecht komen kijk dan bij “junkmail” of “ongewenste berichten”. Deze bevestiging komt direct zodra u het maken van de afspraak heeft afgerond. Mocht u geen bevestiging ontvangen stuurt u dan even een e-mail waarin u dit schrijft dan zal ik het voor u nakijken.

Laden...
Aangedreven door BooklyWordPress Booking Plugin

Kiest u voor het maken van een afspraak, dan gaat u automatisch akkoord met de privacy verklaring en disclaimer.
Uiterlijk 24 uur van te voren kunt u kosteloos annuleren (zie bevestiging in uw inbox).